Wielu z nas nie odczuwa głodu zaraz po przebudzeniu się bądź są i tacy, którzy kompletnie nie ma czasu na to, aby pomyśleć o śniadaniu. Lekarze i dietetycy alarmują, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, który absolutnie nie może zostać pominięty. Znaczenie ma również jego skład. Znając kilka ważnych zasad zdrowego i zbilansowanego śniadania możesz dostarczyć swojemu organizmowi sporej dawki energii i pozwolić trzymać ilość zjadanych kalorii w ciągu dnia pod kontrolą.

To musisz wiedzieć…

Najczęstsze problemy z nadwagą wynikają z błędów żywieniowych popełnianych nieświadomie. To właśnie one są powodem ponownego przytycia po osiągnięciu docelowej wagi ciała. Bardzo ważne staje się więc wprowadzenie dziennika kalorii, w którym notować będziemy ilość zjadanych pokarmów. Pozwoli nam on uzmysłowić sobie popełniane błędy żywieniowe, a także nauczy jak ich unikać. W ten sposób efekty odchudzania nie będą tylko chwilowe, ale przede wszystkim trwałe.

Idealne śniadanie – to jakie?

Otóż, idealne śniadanie powinno być bogate w błonnik i białko, ale i również powinno posiadać jak najniższą zawartość cukrów prostych oraz tłuszczów nasyconych i trans. Tak więc, sporą dawkę błonnika znajdziesz w warzywach, owocach, zbożach oraz produktach pełnoziarnistych, jak: pieczywo razowe. Musisz zdawać sobie sprawę z faktu, że włączając do swojej diety produkty składające się z przetworzonej mąki przyczyniasz się do gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi, a następnie jego szybkiego spadku. Jego przyczyną jest pojawiające się uczucie głodu, zaraz po zjedzeniu śniadania. Stąd też unikać należy: białego pieczywa, naleśników z przetworzonej mąki, dosładzanych płatków śniadaniowych i wszelkiego rodzaju słodkich bułek.

Ranking suplementów diety na odchudzanie

Nie warto jest jednak popadać w skrajność. W końcu do jogurtu z płatkami owsianymi można dodać kilka migdałów bądź zrobić koktajl na bazie awokado i innych owoców. Tłuszcze nienasycone – czyli te pochodzenia roślinnego dodatkowo sycą, zmniejszają ryzyko zakrzepów oraz chorób serca i zwiększają przyswajalność witamin A,D, E i K. Aby śniadanie było zbilansowane i sycące należy uzupełnić je o odpowiednią ilość białka.

Przykładowy jadłospis na śniadanie

Poniżej znajdziesz kilka przykładów śniadań bogatych w białko, węglowodany i błonnik.

Kromka chleba z wędliną

Kanapka z plasterkiem chudej wędliny – sięgnij po chleb upieczony z mąki pszennej bądź żytniej, dodaj listek sałaty, plasterek pomidora i posyp natką pietruszki. Wędlina jest głównym źródłem białka w śniadaniu, chleb razowy i warzywa węglowodanów złożonych i błonnika.

Koktajl bananowo – truskawkowy

Do jego przygotowania potrzebujesz zmiksować banana, kilka truskawek i jogurt – najlepiej w wersji light, który stanowić będzie główne źródło białka. Z kolei nasiona lnu jakie użyjesz do jego posypania będą źródłem zdrowych tłuszczów i błonnika.

Warzywny omlet z białek jaj

Białka jaj są wspaniałym źródłem niskotłuszczowego białka, jeżeli do tego dodamy również warzywa bogate w błonnik i węglowodany złożone dostarczysz swojemu organizmowi wszystko to, czego potrzebuje.

Sprawdzony pomysł na zdrowe śniadanie
Będzie nam miło gdy ocenisz naszą pracę
Share.

About Author

Niezwykle zgrany zespół, dla którego zdrowe odżywianie i sport to styl życia, nie obowiązek. Każdego dnia staramy się inspirować do działania i zrzucenia zbędnych kilogramów setki polaków.

Leave A Reply