Zapewne niejednokrotnie po zjedzeniu czegoś słodkiego czułeś przypływ energii, a zaraz później uczucie głodu powróciło na nowo. Zdecydowanie lepiej dla Ciebie jeżeli przekąską będzie kanapka z pełnoziarnistego pieczywa, która stanowić będzie zastrzyk energii trwający dłużej. Podczas, gdy niektóre pokarmy powodują intensywne skoki poziomu cukru we krwi, inne z kolei utrzymują go na stałym poziomie. Zadaniem indeksu glikemicznego jest pokazanie, jak węglowodany zawarte w żywności wpływają na nasz poziom cukru w organizmie.

Dlaczego tak ważne jest utrzymywanie stałego poziomu glukozy we krwi?

Pamiętaj o tym, że większość owoców i warzyw oraz produktów pełnoziarnistych posiadają indeks glikemiczny o wartościach pomiędzy 30 a 40. Z kolei na drugim końcu znajdują się m.in.: ziemniaki (80) czy białe pieczywo (95). Jeżeli produkty żywnościowe nie posiadają węglowodanów, to również nie będą zakwalifikowane do produktów oznaczonych mianem indeksu glikemicznego. Jednak produkty bogate w białka i tłuszcze są w stanie obniżyć wartość indeksu, jeżeli spożywa się je z żywnością o wysokim indeksie.

Z racji faktu, że produkty o niskim indeksie utrzymują stały poziom cukru we krwi, a z kolei te o wysokim powodują jego dramatyczne skoki zalecane jest spożywanie tych pierwszych. Organizm jest w stanie strawić produkty z wysokim indeksem glikemicznym szybko, a to oznacza, że szybko też odczuwamy z powrotem zmęczenie i głód.

Niebezpieczne wzrosty i spadki cukru

Część z badań sugeruje, że dieta zawierająca główne produkty z niskim indeksem glikemicznym może nam pomóc w utracie zbędnych kilogramów poprzez wyeliminowanie nadmiernego i pojawiającego się szybko uczucia głodu. Może również przyczynić się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2 poprzez stabilne utrzymywanie poziomu cukru we krwi. Z drugiej zaś strony inne badania wykazały różnice w poziomie głodu i sytości lub energii po zjedzeniu produktów o wysokim lub niskim indeksie glikemicznym. Jednym z wytłumaczeń tych badań jest sposób w jaki to naukowcy izolują żywność. Musisz jednak zdawać sobie sprawę z faktu, że w prawdziwym świecie poza murami laboratorium ludzie jedzą pokarmy w kombinacji wszystkich innych wartości odżywczych, stąd też wyniki badań nie muszą potwierdzać się w codziennym życiu. Ponadto dodatkowy wpływ spożywanych pokarmów na poziom cukru we krwi różni się w zależności od osoby, gdyż organizm każdego z nas jest niepowtarzalny.

Jako przykład niech posłuży gruszka i wszystkim nam doskonale znany batonik Snickers – te dwa produkty posiadają dokładnie tą samą wartość indeksu, która jest równa 41. Powodem tak niskiego indeksu, a ta wysokiej kaloryczności batonika jest to, że większość jego kalorii pochodzi z tłuszczu, a nie z węglowodanów. Na pewno warto jest zdawać sobie sprawę z tego, które węglowodany powinny znaleźć się w naszym codziennym jadłospisie. Z całą pewnością wypada sugerować się wartościami indeksu oraz swoją intuicją.

Ranking suplementów diety na odchudzanie

Rate this post
Share.

About Author

Miłośnik koszykówki dla którego zdrowe odżywianie i sport to styl życia, nie obowiązek. Każdego dnia staramsię inspirować do działania i zrzucenia zbędnych kilogramów setki polaków.

Leave A Reply