Dobroczynne właściwości witaminy C są znane i stosowane od bardzo dawna. Skutecznie zwalcza drobnoustroje i wzmacniania układ odpornościowy. Sok znajduje swoje zastosowanie podczas płukania gardła przy infekcjach górnych dróg oddechowych. Dodatkowo w swoim składzie zawiera witaminę B12, która wspomaga pracę umysłu, a dodatkowo uodparnia na stres.

Dlaczego kiszona kapusta odchudza?Jak widać jej rola jest nieoceniona przy prawidłowej pracy układu nerwowego i mózgu. Nie należy również pominąć faktu, że bierze udział w syntezie czerwonych krwinek oraz przy wzroście i budowie tkanki kostnej. O tym, by zwiększyć podaż witaminy B12 muszą pamiętać wegetarianie, którzy w szczególności są narażeni na jej niedobór.

  • dostarcza witaminy B6, która w organizmie odpowiedzialna jest za prawidłową przemianę białek,
  • dostarcza PP, która usprawnia metabolizm,
  • to źródło potasu, który sprawia, że sok z kiszonej kapusty ma działanie moczopędne i odkwaszające,
  • w składzie obecny jest cynk, który wpływa na prawidłowy stan skóry, wzmacnia tkankę łączną oraz podnosi wydajność umysłową.

Kiszona kapusta na odchudzanie to skupisko ważnych witamin posiadających właściwości dotleniające. Tym samym sok poprawia apetyt i pobudza wydzielanie soków trawiennych. Zawarte w kapuście składniki bioaktywne mają duże znaczenie w profilaktyce nowotworowej. Kolejną prozdrowotną właściwością kiszonej kapusty są olejki eteryczne, które wykazują działanie antybakteryjne, a tym samym hamują rozwój enzymów w przewodzie pokarmowym. Sok z kiszonej kapusty na odchudzanie to naturalny środek na oczyszczenie organizmu z toksyn, np.: po stosowanej antybiotykoterapii.

 

źródło zdjęcia: samouzdrawianie.pl

5/5 - (1 vote)
Share.

About Author

Miłośnik koszykówki dla którego zdrowe odżywianie i sport to styl życia, nie obowiązek. Każdego dnia staramsię inspirować do działania i zrzucenia zbędnych kilogramów setki polaków.

Leave A Reply