Papryka to jeden z tych produktów, który znajduje się w kuchniach wszystkich osób dbających o szczupłą sylwetkę. Duże zainteresowanie budzi również wśród naukowców z uwagi na obiecujące korzyści płynące dla organizmu i całego procesu odchudzania. Jednak szczególną uwagę badaczy zwróciła kapsaicyna znajdująca się w chili. Substancja ta działa na wiele różnych sposobów, które mogą zapewnić szybsze wydalanie tłuszczu bez uszczerbku dla bezpieczeństwa i zdrowia człowieka. Poniżej znajdziesz informacje na temat plusów płynących z włączenia jej do diety oraz zagrożenia wynikające z jej nadmiernego dostarczania do organizmu.

Czy zastanawiałeś się nad tym, co powoduje pieczenie w jamie ustnej po zjedzeniu papryki?

Związek chemiczny o nazwie kapsaicyna poprzez pobudzenie  receptorów bólu rozmieszczonych w jamie ustnej, żołądku i nosie odpowiada za pojawienie się uczucia pieczenia. Wrażliwe receptory reagują na wysokie pH oraz wysoką temperaturę, która powstała w wyniku spożycia papryczki chili. Mózg otrzymuje poprzez neuroprzekaźniki w krwioobiegu informacje o uwolnieniu naturalnych środków przeciwbólowych. Kapsaicyna jest bezzapachowa i bezsmakowa – to przeciwutleniacz, którego zadaniem jest ochrona komórek organizmu przez szkodliwym działaniem wolnych rodników. Jest ona szczególnie odporna na zamrażanie i gotowanie, ale i również na warunki panujące w jelitach. Spożywanie produktów posiadających ten składnik jest dobrym sposobem na wprowadzenie antyoksydantów do codziennej diety.

Jakie ryzyko niesie spożywanie dużej ilości kapsaicyny?

Oprócz samej wrażliwości na ból, przypuszcza się, że kapsaicyna może mieć inne niekorzystne efekty wpływające na organizm człowieka. Zaliczana jest ona do grona przeciwutleniaczy, a ponadto wciąż prowadzone są badania, które mają na celu sprawdzenie, czy nie przyczynia się do powstania zmian nowotworowych.

Kapsaicyna w walce z bólem i otyłością

Papryka chili, która zawiera ten składnik powoduje pieczenie, a nawet ból receptorów smaku. Niemniej jednak stwierdzono, że środek ten może pomóc w leczeniu bólu u chorych z przewlekłym bólem i zaburzeniami mięśniowo-szkieletowymi. Istnieją również twarde dowody na to, że może ona w znaczący sposób zmniejszyć odczuwanie bólu u pacjenta. Dodatkowo przyjmuje się, że spożywanie produktów bogatych w ten składnik pozwala zmniejszyć masę ciała. Przy czym trzeba pamiętać, że nie może to być jedyny sposób to walki ze zbędnymi kilogramami.

Zalety płynące ze spożywania papryki chili

Inne ważne doniesienia opowiadają się za tym, że kapsaicyna najpewniej wpływa na komórki nowotworowe poprzez spowolnienie ich rozmnażania się i wzrostu. Kapsaicyna wydaje się mieć korzystny wpływ, o ile spożywana jest w umiarkowanym stopniu. Ponadto może pomóc w zmniejszaniu: apetytu, tempa rozwoju komórek rakowych i odczuwaniu bólu. W celu uzyskania maksimum korzyści z kapsaicyny należy wprowadzić do swojej diety różnego rodzaju papryki i produkty ich pochodzenia.

Papryka chili postrzegana jest jako produkt spożywczy, który posiada właściwości przeciwnowotworowe. Może również przyczynić się do zapobiegania gromadzenia się tkanki tłuszczowej w organizmie. Niektóre dostępne badania potwierdzają, że spożywanie papryczek obniża ilość tłuszczu krążącej we krwi.

Share.

About Author

Miłośnik koszykówki dla którego zdrowe odżywianie i sport to styl życia, nie obowiązek. Każdego dnia staramsię inspirować do działania i zrzucenia zbędnych kilogramów setki polaków.

Leave A Reply