Kiedyś kasza stanowiła podstawę staropolskiej kuchni i zdecydowanie częściej była wybierana niż ziemniaki, czy ryż. W XVII wieku popularność kaszy gasła i coraz rzadziej była uwzględniana w codziennym jadłospisie. Jednak od pewnego czasu obserwuje się, że więcej osób wraca do korzeni i sięga po różnego jej rodzaje. Co takiego w sobie kryją te małe ziarenka, że tak chętnie się nimi zajadamy?

Kasza na odchudzanie – czemu nie?

Prozdrowotne właściwości kaszy wynikają przede wszystkim z faktu, że to produkt pełnoziarnisty. Co to dla nas oznacza? Ziarno przeznaczone do produkcji nie jest oczyszczone ze swojej zewnętrznej warstwy. Podczas jej obróbki usuwane są tylko jej niejadalne części, a wszystko, co w kaszy jest dla nas najcenniejsze, czyli łuska i zarodek, pozostaje zupełnie nienaruszone. Dodatkowo kasza to źródło magnezu, cynku, żelaza, potasu i witamin z grupy B. Kasza bogata jest w błonnik – im wybieramy grubszą, tym więcej go zawiera. To m.in.: dzięki niemu większość kasz zalicza się do produktów o niskim indeksie glikemicznym. Warto mieć jednak świadomość, że nie wszystkie.

Kasze na odchudzanie – jaką wybrać?

Sposobów na przygotowanie kaszy nie brakuje, a najwięksi jej miłośnicy są zdania, że najpoważniejszym ograniczeniem w kulinarnych inspiracjach z kaszą w roli głównej jest jedynie wyobraźnia. Kaszę można spożywać na słodko: w deserach, z dodatkiem owoców, czy musów, jak i w wytrawny sposób: z sosami, mięsem, rybami, czy słonymi dodatkami. To produkt zalecany dla osób chorych na cukrzycę oraz odchudzających się, ponieważ bogata jest w błonnik i posiada niski indeks glikemiczny. Dodatkowo powinny po nią sięgać osoby zestresowane, pijące dużo kawy, z osłabioną koncentracją – z uwagi na duża zawartość magnezu, osoby z chorobą niedokrwienną serca, kobiety w okresie menopauzy – duża ilość przeciwutleniaczy, kobiety w ciąży – bogata w kwas foliowy, osoby narzekające na łamliwe paznokcie i wypadające włosy oraz dzieci i niemowlęta. Z uwagi na stopień rozdrobnienia i ziarna, z którego została pozyskana można ją podzielić na kilka rodzajów.

Kasza gryczana na odchudzanie

Kasza gryczana wytwarzana jest z nasion gryki, a na rynku znane są jej dwa rodzaje:

  • nieprażona – powstaje z łamliwych, niepalonych ziaren gryki o kremowej barwie i delikatnym smaku
  • prażona – zdecydowanie częściej spotykana i spożywana, posiada orzechową barwę oraz charakterystyczny, dosyć intensywny smak.

Ta odmiana kaszy zawiera najwięcej błonnika pośród wszystkich dostępnych w sprzedaży. Ponadto to źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, wapnia, fosforu oraz kwasu foliowego. Zawiera białko o wysokiej wartości odżywczej oraz jest bogata w przeciwutleniacze.

Kasza jęczmienna na odchudzanie

Powstaje z jęczmienia. W zależności od grubości / wielkości ziaren dzielimy ją na:

  • pęczak – wypolerowane, pozbawione łuski ziarno, źródło błonnika pokarmowego
  • perłowa- potocznie nazywana kaszą mazurską – to kasza pęczak pocięta na kawałki, można ją podzielić na grubą, średnią i drobną,
  • łamana, inaczej wiejska – jest to rozdrobiony pęczak, nie jest pozbawiona procesów polerowania, przez co zawiera cenne składniki odżywcze.

Kasza jaglana na odchudzanie

Bez wątpienia faworytka pośród wszystkich kasz. Kasza jaglana wytwarzana jest z ziaren prosa. To prawdziwa bomba minerałów i witamin: żelaza, miedzi, witamin z grupy B. Z uwagi na dużą zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczonych, szybko ulega procesowi jełczenia, przez co jej okres przechowywania jest stosunkowo krótki. Kasza jaglana dostarcza nam lecytynę, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Jako nieliczna z kasz nie zawiera glutenu, więc śmiało mogą po nią sięgać osoby chore na celiakię i alergicy nietolerujący tego białka.

Kasza manna odchudzanie

Jest to znana i lubiana przez wielu kasza, która kojarzy się w szczególności z okresem dziecięcym. Prawdopodobnie każdy z nas spotkał się z kaszą manną pod nazwą grysik. Jest to biała, drobna kasza powstająca podczas przemiału pszenicy na mąkę. Podczas całego procesu produkcji kaszę poddaje się wstępnej obróbce termicznej, przez co ziarna skrobi miękną. W ten oto sposób kasza manna jest szybsza w przygotowaniu. Polecana jest ona przede wszystkim osobom cierpiącym na biegunki ze względu na działanie zapierające. Dzięki rozdrobnieniu i małej zawartości błonnika powinna być spożywana przez osoby cierpiące na różnego rodzaju choroby układu pokarmowego. Obecnie w sprzedaży możemy spotkać kaszę manną razową, która zawiera więcej błonnika i składników mineralnych w przeciwieństwie do tej tradycyjnej.

Kasza kukurydziana

Produkowana jest z obłuszczonego i połamanego ziarna kukurydzy. Charakterystyczna jest z uwagi na swój żółty kolor. Bez wątpienia jest to najpopularniejsza kasza na całym świecie, a w szczególności w krajach latynoamerykańskich, gdzie przyrządza się z niej placki tortilli, w Rumunii mamałygę, a we Włoszech polentę. W Polsce spożywana jest ona przede wszystkim w postaci kaszek kukurydzianych dla niemowląt oraz w produktach przeznaczonych dla osób uczulonych na gluten. Dodatkowo zawiera luteinę, która przyczynia się do lepszej kondycji wzroku.

Kasza kuskus

Jest to jasnożółta, drobna kaszka wytwarzana z twardej pszenicy durum, której ziarna po oczyszczeniu gotuje się na parze i poleruje. Pierwotnie był to odpad pozyskany przy przemiale pszenicy. To właśnie kasze kuskus odsiewano z mąki, moczono w wodzie i oprószano mąką. Na obecną chwilę produkowana jest ona przez granulacje mąki, z tego powodu bliżej jej do makaronu niż kaszy. W zestawieniu do innych kasz zwiera najwięcej białka i węglowodanów. Dodatkowo jest lekkostrawna, dlatego polecana jest osobom z chorym układem pokarmowym.

Kasza kuskus na odchudzanie

Jasnożółta, drobna kaszka wytwarzana z twardej pszenicy durum, której ziarna po oczyszczeniu gotuje się na parze i poleruje. Pierwotnie była odpadem uzyskiwanym przy przemiale pszenicy. Odsiewano ją z mąki, moczono w wodzie i oprószano mąką. Obecnie kasza kuskus jest produkowana poprzez granulację mąki, z tego powodu bliżej jej do makaronu niż kaszy.  Jest lekkostrawna, dlatego polecana jest osobom z chorym układem pokarmowym.

Kasze a dieta

Osoby przebywające na diecie często twierdzą, że całkowicie powinny zrezygnować ze spożywania, kaszy, chleba, czy makaronu. Jest to jednak mit. Kasza, a w szczególności gryczana, jęczmienna i jaglana to cenne źródło składników mineralnych i witamin. Dodatkowo posiadają niski indeks glikemiczny oraz zawierają dużo błonnika. Co to oznacza? Otóż, tuż po jej zjedzeniu zawarte w węglowodany rozkładają się powoli, a uwolniona glukoza przez długi czas dostarcza komórkom energię. Tym sposobem dłużej nie czujemy głodu i tym samym rzadziej pojawia się pokusa na podjadanie.

5/5 - (1 vote)
Share.

About Author

Miłośnik koszykówki dla którego zdrowe odżywianie i sport to styl życia, nie obowiązek. Każdego dnia staramsię inspirować do działania i zrzucenia zbędnych kilogramów setki polaków.

Leave A Reply