Sezon truskawkowy to ulubiony czas wszystkich miłośników tych owoców, którzy z ogromnym utęsknieniem czekają na pojawienie się pierwszych truskawek na straganach. Niestety, kiedy już zawita, zawsze pozostawia duży niedosyt, ponieważ trwa zdecydowanie za krótko. Okres truskawkowy trwa zaledwie dwa miesiące, co dla największych łasuchów jest duża bolączką. Najwięksi miłośnicy sięgają po nie tylko z uwagi na walory smakowe, które niesie ich jedzenie. Dodatkowo w tych małych owocach kryje się mnóstwo witamin i są sprzymierzeńcem w procesie odchudzania. Truskawki w łatwy sposób pobierają z gleby składniki mineralne, wobec czego są surowcem o znacznej ich zawartości.
Truskawki na odchudzanie – czyli, jakie minerały i witaminy się w nich kryją
Ten symbol wakacji wyhodowano sztucznie z mieszanki poziomki wirginijskiej z poziomką chilijską. Tym
samym z botanicznego punktu widzenia truskawka to tzw. owoc pozorny, który powstaje na skutek silnego rozrośnięcia się wypukłego dnia kwiatowego. Niemniej jednak właściwym owocem są te malutkie, złotożółte orzeszki, które są rozmieszczone na powierzchni całego owocu. Wybierając dojrzałe truskawki sięgamy po wartościowe w minerały i witaminy owoce. W swoim składzie posiadają wiele składników makro- i mikroelementów, m.in.: potas, wapń, fosfor, magnez i żelazo. To również bomba witaminowa, ponieważ znajdziemy w nich przede wszystkim witaminę C, witaminy z grupy B, a także A i E. Zanim jednak zjesz truskawkę, pamiętaj o jej dokładnym opłukaniu pod bieżącą wodą.
Truskawki dobre na odchudzanie
Truskawki to owoce, które wspierają walkę ze zbędnymi kilogramami, ale tylko bez towarzystwa śmietany, cukru, czy innych słodkich dodatków. Są niskokaloryczne, ponieważ 100 g owoców to zaledwie około 30 kalorii. W owocach ważną rolę odgrywają pektyny – błonnik, który w znaczny sposób usprawnia perystaltykę jelit i przeciwdziała zaparciom. Korzystny wpływ na nasz metabolizm ma również enzym bromelina.
Co truskawki mają wspólnego z czosnkiem?
Wartą dodania ciekawostką jest fakt, że truskawki zawierają podobnie jak czosnek związki z grupy tzw. flawonoidów, które występują również w cebuli. Udowodniono, że wykazują one właściwości przeciwnowotworowe, co na ten moment zostało potwierdzone wobec linii komórkowych oraz na modelach zwierzęcych. Badacze zaobserwowali, że jeden składnik – fizetyna znacząco zmniejsza obrzęk nerek związany z nefropatią cukrzycową w cukrzycy typu I.
Odchudzanie truskawki – a co z alergikami?
Pośród licznych zalet truskawek, nie możemy zapomnieć o jednym poważnym minusie. Niestety, ale truskawki nie są bez wad i mogą silnie alergizować, a to za sprawą obecnych w nich salicylanach. Alergia pokarmowa na truskawki objawia się pokrzywkami. Truskawki podobnie jak i inne produkty nie powinny być spożywane przez osoby ze stwierdzoną nadwrażliwością na wspomniane salicylany. Do produktów spożywczych zawierających naturalne salicylany należą także inne owoce jagodowe, jak: maliny, jeżyny, czy poziomki. Uważać na nie powinny również kobiety karmiące i małe dzieci. W takich przypadkach należy je stopniowo wprowadzać do jadłospisu i obserwować zachodzące zmiany.
Czy truskawki odchudzają?
Bez wątpienia! Z racji, że są niskokaloryczne są dobrym źródłem składników mineralnych i witamin. Należy również dodać, że dopóki trwa sezon na nie, to warto wybierać, jak najczęściej świeże truskawki, aby nasz organizm mógł nacieszyć się ich dobroczynnym wpływem. Zapach i smak truskawek jest inspiracją dla producentów kosmetyków. Zdecydowanie warto w pełni wykorzystać zalety, jakie niesie ze sobą ten owoc i samodzielnie przygotować truskawkową maseczkę. Panie, które już jej wypróbowały wiedzą, że doskonale niweluje przebarwienia. A to kolejna zaleta tych słodkich owoców.