W naszym planie żywienia powinny znaleźć się składniki, których zadaniem jest stymulacja procesu utraty masy ciała. W ten sposób odchudzanie będzie efektywniejsze. Na co zwrócić uwagę i po jakie produkty sięgać?

Wszystkim znane wskazówki

Wszyscy znamy zalecenia: jedz 5 porcji owoców i warzyw dziennie. Tego typu informacje spotykamy w telewizji i w prasie każdego dnia. Nie ma w tym nic złego ponieważ z dietetycznego punktu widzenia podobne działania korzystnie wpływają na nasz organizm i stymulują proces utraty masy ciała. Owoce i warzywa cenione są za źródło witamin i minerałów, a także przez zawartość innych składników odżywczych jak składniki bioaktywne, które wspomagają cały proces odchudzania się. Do nich zaliczają się:

WITAMINA C

Bierze ona czynny udział w procesach lipolitycznych, a mówiąc prościej dzięki tej witaminie może sprawniej zachodzić spalanie tłuszczu z okolic ud, pośladków i brzucha. Osoby będące na diecie powinny poznać cudowne właściwości tej witaminy. Naukowcy odkryli, że bierze ona udział w praktycznie wszystkich związanych z odchudzaniem procesach. Należą do nich:

  • przemiany tyrozyny- hormonu warunkującego procesy spalania w organizmie,
  • witamina C aktywuje żelazo, którego zadaniem jest niezbędnego do spalania tłuszczu w komórkach tlenu,
  • zapobiega wychwytowi glukozy przez receptory komórek, przez co nasza wątroba nie otrzymuje sygnału, aby zaczęła produkować tłuszcz zapasowy,

Do grona produktów bogatych w witaminę C zalicza się: czarną porzeczkę, natkę pietruszki i grejpfruta.

WITAMINY Z GRUPY B

Witaminy z grupy B pomagają przetwarzać energię chemiczną zaczerpniętą z pożywienia na energię, która jest przydatna w organizmie. Stymuluje ona również pracę tarczycy, przeciwdziałając tym samym związanymi z jej nieprawidłowym działaniem przyrostem masy ciała. Witaminy te są cenione zwłaszcza jeżeli zauważymy w naszym organizmie podobne anomalia jak: problem z utrzymaniem masy ciała, słaba przemiana materii.
Do diety warto jest wprowadzić produkty roślinne które są bogatym źródłem witamin z grupy B: nasiona roślin strączkowych, ryż, czosnek, orzechy włoskie czy szpinak.

Ranking diet, sprawdź najskuteczniejszą

BŁONNIK

O jego dobroczynnym działaniu na organizm wiedzą wszyscy. Niestety, ale już nie wszyscy są w stanie wymienić źródła tego składnika pokarmowego i to dlaczego jest tak ważny dla naszego organizmu. Występuje on w dwóch odmianach: rozpuszczalny i nierozpuszczalny w wodzie. W owocach jest znacznie więcej błonnika rozpuszczalnego, z kolei w produktach z pełnych ziaren zbóż przeważa błonnik  nierozpuszczalny. Posiada on całe mnóstwo cennych właściwości odchudzających:

  • przyspiesza perystaltykę jelit i reguluje wszelkie procesy związane z odchudzaniem,
  • ma zdolność wiązania dużej ilości wody, pęcznieje w żołądku i zapewnia uczucie sytości i jest bezkaloryczny,
  • błonnik to doskonały sposób na detoks, pozwala oczyścić organizm z toksycznych produktów przemiany materii.

Najlepszymi źródłami błonnika są: otręby pszenne, owoce i warzywa: marchew, cytrusy, jabłka. Warto jest zwrócić uwagę na to, czy jakiekolwiek źródła błonnika znajdują się w naszej diecie – jest to szczególnie ważne podczas stosowania diet odchudzających.

5/5 - (1 vote)
Share.

About Author

Miłośnik koszykówki dla którego zdrowe odżywianie i sport to styl życia, nie obowiązek. Każdego dnia staramsię inspirować do działania i zrzucenia zbędnych kilogramów setki polaków.

Leave A Reply