Dieta owocowa to prawdziwa bomba witaminowa. Wykluczenie z jadłospisu wszystkich produktów poza owocami to zarówno dobra dieta odchudzająca, jak i oczyszczająca. Jednak odchudzanie na tej diecie nie może trwać dłużej niż 3 dni, a efekty widać niemal natychmiast. Pamiętajmy, że owoce są ubogie w niektóre składniki odżywcze, dlatego też dłuższe stosowanie diety owocowej nie jest zalecane.
Dieta owocowa to dobry wybór, kiedy zależy nam na pozbyciu się kilku zbędnych kilogramów lub, gdy naszym celem jest oczyszczenie organizmu z toksyn.
Główne założenia diety owocowej
Dieta owocowa – przez wielu nazywana dietą oczyszczającą – to proste w realizacji zalecenia dietetyczne. Podstawą jadłospisu są owoce, które można jeść maksymalnie przez 3 dni. Może to być dowolnie wybrany owoc, a może nawet kilka. Twórcy diety pozostawiają również dowolność w ilości i sposobie ich przygotowania.
Zalecają jedna wykluczenie owoców suszonych. Owoce można jeść suszone, gotowane, pieczone lub duszone. Pamiętaj, by ich nie obierać, ponieważ tuż pod skórką znajdziemy wiele cennych składników mineralnych oraz błonnik.
Owoce takie jak kiwi i melon należy obierać najcieniej. Dodatkowo z cytrusów nie należy ściągać błonek, ponieważ one zawierają dużo błonnika. Jeżeli zależy Ci na przeprowadzeniu diety zimą, to z powodzeniem możesz wykorzystać mrożone owoce – poddane procesowi zamrożenia zachowują cenne właściwości. Z owoców z powodzeniem możemy przygotować sałatki, jednak nie można do nich dodawać naturalnego jogurtu, jedynie sok z cytryny bądź inne owoce.
Dieta owocowa, jakie owoce?
Owoce z racji swojej niskiej kaloryczności powodują skuteczne spalanie tłuszczu. Średnio mają około 60 kcal – z wykluczeniem bananów i awokado. W znacznej mierze składają się z wody, zawierają witaminy i minerały oraz fruktozę, czyli cukier prosty. Podczas stosowania zaleceń żywieniowych dla diety owocowej bardzo istotna jest prawidłowa podaż wody, najlepiej niegazowanej mineralnej. Dieta owocowa pozwala schudnąć 3 kilogramy w 3 dni. Po tym czasie stopniowo powraca się do wcześniejszego sposobu żywienia. Najpierw wprowadza się jeden zwykły posiłek, a później kolejne.
Zalety i wady diety owocowej
Oprócz plusów, jakie niesie stosowanie diety owocowej należy również pamiętać o zagrożeniach. Jak każda dieta oparta tylko na jednym produkcie lub określonej grupie produktów nie jest zalecana do długotrwałego stosowania, ponieważ taki model żywienia prowadzi do licznych niedoborów. Dodatkowo, zjadając takie ilości owoców nie jesteśmy w stanie kontrolować poziomu cukru we krwi, co może być w dłuższym czasie niebezpieczne. Zjadając same owoce nie dostarczymy naszemu organizmowi wielu niezbędnych dla niego składników odżywczych, jak: białka, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, wapnia, magnezu, witaminy B12 i wielu innych.
Z drugiej zaś strony za dietą owocową przemawia fakt, że jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu – nie wymaga dużego zaangażowania ani pieniędzy, a produkty są łatwo dostępne. Stosując ją przez jeden dzień dostarczymy organizmowi ogromnej ilości błonnika pokarmowego oraz witaminy C.