Jeszcze do niedawna panowało przekonanie, że dieta niskotłuszczowa jest gwarancją schudnięcia i utrzymania wagi ciała. Ponadto dba ona o utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu oraz profilaktykę chorób sercowo-naczyniowych. Z tymże znaczenie ma nie tylko podaż tłuszczy, ale przede wszystkim jego rodzaj. Poniżej znajdziesz informacje, które pozwolą dokonać Ci właściwego wyboru.
Dobre i złe tłuszcze
W sklepach bombardowani jesteśmy rzekomo zdrowymi, ponieważ są niskotłuszczowe produktami, np.: pieczonymi chipsami ziemniaczanymi, niskotłuszczowymi cukierkami, ciasteczkami czy też lodami. Bardzo często stosowaną praktyką przez producentów żywności jest usuwanie ze składu tłuszczu, a dodanie cukru w celu wzmocnienia smaku. Niestety, ale nadmiar cukru powoduje wydzielanie hormonu insuliny, który prowadzi do uczucia zmęczenia, zwiększenia łaknienia i masy ciała, a w niektórych przypadkach przyczynia się do rozwoju cukrzycy typu II.
Produkty żywnościowe bogate tłuszcze nasycone, trans oraz cukry proste winne są otyłości oraz chorób cywilizacyjnych. Natomiast dobre tłuszcze, a więc tłuszcze nienasycone stanowią ochronę przed niektórymi chorobami. Stąd też sposobem na wymarzoną sylwetkę nie jest eliminacja tłuszczów w diecie, ale ich odpowiedni dobór.
Ranking diet, sprawdź najskuteczniejszą
Rodzaje tłuszczów:
- jednonienasycone kwasy tłuszczowe – dobre tłuszcze,
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe – dobre tłuszcze,
- tłuszcze trans – złe tłuszcze,
- tłuszcze nasycone – złe tłuszcze
Jednonienasycone oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe są znane jako tłuszcze zalecane w diecie, ponieważ wykazano, że mają pozytywny wpływ na organizm człowieka. Zwykle występują one w postaci płynnej w temperaturze pokojowej, ale część takich produktów jak migdały czy orzechy również posiada wysoką zawartość kwasów nienasyconych.
Dobre tłuszcze
Najczęstsze problemy z nadwagą wynikają z błędów żywieniowych, które są w nieświadomy sposób popełniane. Złe nawyki są powodem problemów ze schudnięciem. Poznając potrzeby organizmu znacznie lepiej będzie nam wybrać odpowiednie produkty. Tłuszcze nienasycone znajdziemy w takich produktach jak: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej słonecznikowy, olej z orzeszków ziemnych, olej sezamowy, awokado, oliwki, orzechy, masło orzechowe, olej sojowy, olej kukurydziany, siemię lniane, tłuste ryby itd.
Złe tłuszcze
Z kolei tłuszcze nasycone i tłuszcze trans znane są jako złe tłuszcze ponieważ zwiększają one odkładanie się tkanki tłuszczowej w organizmie i podnoszą poziom cholesterolu. Do grona produktów bogatych w tłuszcze nasycone znajdują się: pełnotłusty nabiał, masło, sery, lody czy smalec. Natomiast tłuszcze trans to: kupione w sklepie ciastka, ciasteczka, babeczki, pączki, ciasto do pizzy, pakowane przekąski, smażone potrawy, batony czy margaryna.
Zapotrzebowanie na tłuszcze
Całkowite dzienne zapotrzebowanie na tłuszcz wynosi 25-30% spożytych kalorii. Tłuszcze nasycone powinny być ograniczone do mniej niż 10% spożytych kalorii, a tłuszcze trans nie powinny przekraczać 1% spożytych kalorii.
Jak wyeliminować tłuszcze trans z diety
Wiele osób jest zdania, że wyłącznie margaryny przeładowane są tłuszczami trans. Po części jest to prawdą, ale zdecydowanie więcej mają ich przemysłowe wypieki oraz przekąski. Zaleca się więc, aby podczas robienia zakupów czytać etykiety znajdujące się na opakowaniach i odrzucać te, które posiadają tłuszcze trans w składzie. Warto jest zrezygnować z kupowania gotowych, smażonych produktów i wypieków.